SPRAWOZDANIE Z OBCHODÓW 227 ROCZNICY UCHWALENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA

SPRAWOZDANIE  Z  OBCHODÓW  227  ROCZNICY  UCHWALENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA

Data 3 maja dla młodych ludzi to jedna z wielu nic nie znaczących uroczystości – takimi słowami rozpoczęła się uroczystość z okazji 227 rocznicy uchwalenia konstytucji 3 maja w budynku szkolnym przy ul. Zysmana. 8 maja inscenizację słowno – muzyczną z tej okazji zaprezentowali uczniowie klasy siódmej i oddziałów gimnazjalnych. Scenariusz uroczystości nawiązywał do przeszłości, historii oraz okoliczności uchwalenia pierwszej w Europie, a drugiej na świecie konstytucji. Słowem czytanym, recytowanym i śpiewanym wykonawcy chcieli uzmysłowić jak ważną rolę i znaczenie w naszym życiu mają słowa: Ojczyzna i Patriotyzm. Inscenizacja zakończyła się wspólnym odśpiewanie hymnu państwowego. Połączona  była z wręczeniem dyplomów, wyróżnień i nagród za najwyższe wyniki w konkursie wiedzy historycznej –„Polska na przestrzeni lat” oraz konkursie plastycznym – „Godło Polski na przestrzeni wieków”. Obydwa konkursy zostały zorganizowane aby uczcić setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę.

Wyniki konkursu wiedzy historycznej –„Polska na przestrzeni lat”

1. Joanna Pęksa – 3 d
  2. Grzegorz Kos – 2 c
  3. Patrycja Zioło – 3 c i Miłosz Adamczak – 3 c